Case: Jamie

Da jeg mødte Jamie for første gang i slutningen af september 2019, var der ekstremt begrænset funktionalitet i hans venstre forpote. Jamie var ellers normalt en agility hund, men havde under leg på en mark fået et fremmedlegeme så langt op i poten, at dyrlægen måtte operere det ud. Jamie havde naturligvis følt smerte i den efterfølgende tid, og et af problemerne i en sådan situation er, at hunden vil skåne sin pote så længe, at kontakten i nervebanerne mellem poteleddet og hjernen helt forsvinder. Det havde resulteret i en pote, der ikke kunne strækkes ud og en meget forstyrret gang.

Korsbåndslæsioner kan fysioterapi ikke reparere

Heldigvis er manglende funktionalitet i poten en af de ting, som man kan afhjælpe gennem mange aktive øvelser, og for en agility hund som Jamie virkede det til at være dagens højdepunkt, når jeg trådte ind ad døren med mine redskaber – selv i starten da han måtte lave øvelserne på bedst mulig måde uden at involvere poten. Ved manglende bevægelighed i led er det første og vigtigste redskab altid passive udstræk, men jeg vil her fokusere på de aktive øvelser, som forløbet bød på.

’Caveletti’ banen er i denne slags forløb en fantastisk øvelse, fordi den tvinger hundens poter ud i længere stræk end normal gang, men stadigvæk foregår det på hundens præmisser, da den kan bruge resten af benet til at hjælpe poten over pindene. Banen kan hæves for at udfordre hunden mere og samtidig også involvere knæleddet i højere grad.

Korsbåndslæsioner kan fysioterapi ikke reparere

Balance/core puden bruges ofte i forbindelse med mangel på muskelmasse, men den er samtidigt et super redskab i forhold til proprioception – altså evnen til at placerer sine forskellige legemer. Når der har været smerte i et led og gang samt stillingsskift har været ubalanceret, så er det en super træning for hunden at lave forskellige bevægelser på dette redskab, samtidigt med at det vil modvirke et evt. muskeltab, der måtte have været. Husk dog altid at styrketræning ikke må ske, mens der stadig er smerte. Det skal introduceres, når hunden er i bedring, ellers vil det have modsat effekt.

Spring er en super øvelse, da det maksimerer udstrækning i flere led, bl.a. carpalledene – altså poterne. Springtræning kræver dog, ligesom ovenstående øvelse, at hunden allerede er kommet et stykke mod fuld funktionalitet. Det indebærer nemlig både en grad af styrketræning samt især en risiko for at placere poterne forkert i landingen, hvis balance og proprioception ikke allerede er delvist genvundet. Er man i slutningen af forløbet og vil have de allersidste procenter på, er det dog en fantastisk øvelse, da den virkelig udfordrer bevægelse, stabilitet, balance og ikke mindst tvinger hjernen til at kommunikere med flere led i høj hastighed.

Jeg sluttede mit forløb med Jamie d.8/11/19 efter ca. 2 måneder med 1 session ugentligt. Allerede efter den første måned var han tilbage i form til at klare dagligdagen med gåture og hvad den ellers bringer. Den sidste tid blev brugt på at perfektionere og få ham tilbage i topform til agility træningen.

Tusinde tak til Jamie, Allan og Lisbeth for et skønt forløb!

Jamies ejere Lisbeth og Allan:

Sander gør en forskel - ganske enkelt! Vores 5-årige Border Collie – Jamie – blev opereret i venstre forpote, fordi et fremmedlegeme havde ”boret” sig op i poten. Jamie kunne ikke strække underbenet ud, men efter nogle ganske få behandlinger hos Sander var poten på plads, og Jamie kunne igen løbe rundt, som han altid har gjort.

Fra første besøg mærkede vi, at Sander har empati og en enestående forståelse for hunde, og vi kan på det varmeste anbefale andre ”hundevenner” at kontakte Sander, hvis din hund har brug for hjælp.