Case: Thor

Thor, en ung hvalpeblanding af Berner Sennen og Sct Bernhard begyndte efter en af sine sædvanlige ture i hundeskoven i Solbjerg at halte på højre bagben, og i den efterfølgende tid kunne han finde på både at halte og pive efter en rolig gåtur. Da jeg mødte ham for første gang den 15. juli 2019, kunne hans højre hofte hverken strækkes eller bøjes. Hoften var stiv som et bræt, som det kan ses på billederne, hvor jeg ellers forsøgte at presse alt den bevægelse ud, som jeg kunne.

Når der sker en overbelastning i et led, vil hunden naturligt forsøge at bevæge leddet mindst muligt for at undgå smerte. Dette fører til andre problemer som nedsat funktionalitet, tab af muskelmasse og ikke mindst spændinger i andre led der nu skal arbejde ekstra. Thor havde endnu ikke mistet betydelig muskelmasse, men hans gang var blevet meget ujævn selv i roligt tempo. I denne video fra en gåtur vi havde lige inden første massage, kan man se, hvordan højre hofte bøjes og strækkes absolut minimalt.

Massagen fjerne smerten og løsner op

Når et led gør ondt, sender kroppen signaler op til hjernen om, at dette led helst ikke skal bruges, og andre led hellere må trække ekstra. Et af de følgende problemer er, at hjernen efter nogen tid vil glemme, at leddet overhovedet har kunnet bruges, og derfor vil der ingen kommunikation være mellem de to dele, selv når den indledende smerte for længst har lagt sig. Derfor er en simpel kombination af massage og udstræk en sikker vej til rehabilitation. Massagen fjerne smerten og løsner op, og gennem jævnlige udstræk sikrer vi, at hjernen og leddet ikke mister kontakt.

Tusinde tak til Thor, Tommy og Lene for et skønt forløb.

Man kan senere i forløbet gøre brug af et hav af forskellige redskaber og aktive øvelser, men det er ikke en nødvendighed. Denne video er taget hen mod slutningen af forløbet, da Thors hofte langsomt var begyndt at nærme sig fuld funktionalitet igen.

Efter præcis en måned med ca. to sessions om ugen var Thors hofte tilbage ved 100 procents funktionalitet. Tusinde tak til Thor, Tommy og Lene for et skønt forløb.

Tommy, Thors far:

Vi fik kontakt til Sander via en “hundeskole-kollega” og hurtigt fik vi en aftale i stand om Sanders besøg hjemme hos os.Først et goddag og “vi skal lige kende hinanden” indtryk, både fra Sanders og Thors side. Lidt snak og lidt leg, så var kontakten skabt. Og stille og roligt fik Sander lov at mærke efter og røre ved hoften, give lidt massage og lave lidt stræk på hele benet. Ikke lige let hele tiden, da Thor er meget legesyg, når han først kender folk og har accepteret dem. Og smerterne var ikke uudholdelige for Thor, så i noget af tiden var det nødvendigt at se bort fra skaden og bruge tiden på lidt leg, hvilket Sander hurtigt indså var nødvendigt.I et forløb på 10 besøg, var vi vel nået 70-75 % i mål efter 4-5 besøg, hvor Sander gav massage, lavede strækøvelser, balance øvelser, samt gå “zig-zak” med forskellige opsætninger af udstyr til disse øvelser, som Sander havde med.De følgende besøg blev vedligehold og konstatering af, at det hele havde virket.I dag, ca 6-8 måneder efter, er Thor stadig fri for haltning og andre symptomer på, at noget skulle være galt. I dag er han et år og ni måneder, frisk og fræk og vel udvokset til den han skal være, en “basse” på ca 70 kg med et sind og en opførsel alle forelsker sig i.